A külföldiek szerint élhető Budapest
2015. május 15. írta: furbe

A külföldiek szerint élhető Budapest

andrassy_ut.jpgHa megkérdezzük a külföldieket, rendszerint a fővárosunk gyönyörűnek látják, s nem is értik, miért nem szeret sok magyar itt lakni. 

Nyilván minden nagyvárosban van bűz, kosz és ápolatlan ember, a bűnözéstől sem mentes a világ, s mégis sokan azt mondják, mennyire élhetetlen a város. Nem vagyok elfogult, én is itt élek, s nekem is jobban be tud jönni a vidéki nyugalom, de attól még itt az életem, s próbálom kihozni belőle azt, amit lehet.

Keskeny és széles utcák

Ide érkező prágai barátait meg is kérdezte az egyik ismerősöm, mitől szerethető számukra a mi fővárosunk. A válaszuk az volt, hogy az utcák nagyon szélesek, nem olyan keskenyek, mint náluk. Tény és való, prága közlekedésileg nem annyira rendezett, mint Budapest. Hiányzik a sugaras és körgyűrűs közlekedés rendszerezett szerkezete. Természetesen azon a domborzaton ez javarészt meg sem valósítható.

Moszkvai ismerősök ezzel szemben valami totálisan mondtak. Ez a város azért élhető, mert az utcák keskenyek. Ott a sugárutak olyan szélesek, hogy kisebb túra az egyik oldalról átjutni a másikra. :)

Akkor most kinek van igaza? Igazából senkinek. Mindannyian egy szempontrendszer alapján mondanak véleményt.

Élhető-e igazán Budapest?

Nem tudom. Itt él és dolgozik majd 2 millió ember, Ezek szerint élhető (élnek itt emberek). Másrészt én is azt gondolom, hogy lehetne jobb is. 

Sokan nap mint nap bejárnak, utaznak akár órákat a munkahelyük és a lakásuk között. Túl nagy ez a város. 

Szegeden, ahol a diplomámat szereztem, hasonlóan gyakori közlekedés mellett, sokkal kisebb távolságok vannak.

Míg egy barátom szerint a távolságok nem is annyira nagyok. Igaz, ő évekig élt kint New Yorkban, ami sokkal nagyobb város, mint Budapest...

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugatikavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr17439234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása